Toți ne dorim sa fim binecuvantati. Dacă s-ar putea sa fim “binecuvantati peste masura”! Ca și credincioși urmărim asta, avem aceasta promisiune si unii, la fel ca si Iacov au transformat aceasta promisiune într-o pasiune, într-o un mod de viata. Știm ca acest acest mod de viata urmat de Iacov, la prima vedere bun, l-a împins spre mijloace nu tocmai ortodoxe de a dobandi aceasta binecuvantare.

Despre Iacov? Un om ambitios, incapatanat, oportunist, luptator, inselator si culmea, am zice, iubit de Dumnezeu din pantecele mamei lui.

Suntem oameni si de multe ori intelegem binecuvantarea lui Dumnezeu prin material. Riscul acestei mentalitati este pierderea binecuvantarilor ceresti, profunde, sfinte – care sunt mult mai valoaroase decat cele de ordin material. Acest tip de orientare catre binecuvantari materiale a dat nastere unei erezii traite azi de multi – evanghelia prosperitatii.

Atunci cand uitam sursa binecuvantarii, fara sa facem aluzie la erezia mentionata mai sus, trecem prin incercari care de obicei afecteaza ceea ce intelegem noi ca este binecuvantare – sanatatea, masina, banii si alte lucruri pe care ni le dorim, le urmarim si ne legam de ele.

Binecuvantarile cele mai mari sunt rezervate oamenilor care nu sperie de pretul pe care il au de platit pentru asta.

  1. Binecuvantarea este mai mult decat lucrurile materiale

Tanarul bogat a fost omul care a avut sansa vietii lui – sa primeasca o binecuvantare unica si speciala – aceea de a umba cu Hristos si totusi … a ales binecuvantarile materiale. Parea crestinul ideal cu viata perfect de credinta, dar Isus ii spune: “iti mai lipseste un lucru”. Acel lucru la care tanarul nu a fost dispus sa renunte pentru binecuvantarea speciala oferita de Isus.

Iacov era un om foarte bogat si bineinteles bogatia si averea, banii sunt o binecuvatare din partea lui Dumnezeu. Dumnezeu l-a trecut prin multe incercari pentru a-l face sa inteleaga ca aceste binecuvantari materiale, pamantesti nu valoreaza nimic in comparatie cu binecuvantarile ceresti.

A fost amenintat de doua ori cu moarte, a trait cu frica de fratele lui – momente in care a inteles ca averea si binecuvantarile pamantesti nu inseamna nimic in fata fricii. Toti oamenii sunt gata sa renunta la tot pentru viata lor, la orice bun material. Cand l-a pierdut pe Iosif, a inteles ca familia este mai importanta decat satisfactia oferita de binecuvantarile materiale. Atunci cand pierdem pe cineva drag intelegem ca lucrurile materiale nu sunt cele care conteaza cel mai mult, nu sunt cele care aduc satisfactia deplina, ci iubirea, partasia in familia.

  1. Binecuvantarea inseamna mai mult decat frumusete fizica!

Iacov a vazut-o pe Rahela, s-a indragostit de ea, a fost atras de frumusetea chipului ei si a lucrat 14 ani pentru ea, pentru a primi-o de sotie. Desi planurile lui erau altele, binecuvantarea lui Dumnezeu pentru Iacov era Lea, motiv pentru care Rahel a fost stearpa si Lea i-a daruit copii. Mai mult, Rahela moare prematur la 40 de ani. Motivul pentru care Iacov il prefera pe Iosif a fost asemarea cu Rahela – ii amintea de frumusetea mamei lui. 

Atunci cand Dumnezeu are un plan de binecuvantare pentru cineva il duce la indeplinire indiferent de alegerile si de circumstantele celor din jur. Pe linia genealogica a lui Isus nu apare Rahela, apare Lea!

V-ati gandit vreodata cum s-a putut ca Iacov sa nu isi dea seama ca doarme langa Lea si nu langa Rahela? Putem presupune ca Dumnezeu i-a inchis ochii, sa nu o recunoasca.

Cand Iacov se aproprie de ceasul mortii, cere sa fie ingropat langa Lea, nu langa Rahela. Asta pentru ca in final, Iacov a inteles ca binecuvantarea lui Dumnezeu pentru el a fost Lea, nu Rahela.

  1. Binecuvantarea este mai mult decat sanatatea

Stim ca Iacov s-a luptat cu ingerul si ramas cu un tepus, dar el a inteles ca binecuvantarea primita in urma luptei este mult mai importanta decat durerea lui, decat sanatatea. Daca l-am intreba pe Iacov daca ar dori sa mai lupte odata cu ingerul pentru binecuvantare, sunt sigur ca ar face asta din nou, pentru ca a meritat.

Sunt o multi de oameni sanatosi, puternici care aleg sa isi ia viata, pentru ca sanatatea fara Dumnezeu nu inseamna nimic, sanatatea si viata fara binecuvantarea lui Dumnezeu nu te ajuta la nimic.

  1. Binecuvantarea este mai mult decat puterea

Dupa ce aude visul lui Iosif, parea ca viitorul lui Iacov este asigurat de pozitia de putere a lui Iosif, pentru ca acel vis s-a implinit si Iacov impreuna cu fratii lui Iosif se inchina lui Iosif. Dar Dumnezeu il face sa inteleaga ca puterea, autoritatea si sefia nu sunt adevarata binecuvantare.

Care este adevarata binecuvantare?

Iacov intelege spre finalul vietii ca cea mai mare binecuvantare este aceea de a fi parte din genealogia lui Mesia. Intelege ca adevarata binecuvatare este ca a reusit sa lase ceva semnificativ in urma lui.

Poate pentru unii binecuvantare e inteleasa prin frumusete, sanatate sau putere. Aceste lucruri, pe care le primim din mana lui Dumenzeu, nu sunt cele mai importante. Binecuvantare care conteaza este cea spirituala!

Anania si Safire au avut sansa de a fi contemporani cu scrierea bibliei, sa fie partasi la cele mai mari minuni din istoria omenirii si totusi au ales sa dea aceste binecuvantare pentru o binecuvantare materiala.

Ghehazi urma sa fie nou proroc dupa moartea lui Elisei, putea sa ceara putere indoita si el, putea fi omul lui Dumnezeu, omul prin care se face minuni, dar a ales binecuvantare materiala. Avea cadrul potrivit, mentorul potrivit, dar o inima impartita si dornica sa aiba parte de placerea de moment a lumii: banii.

Suntem dispusi sa renuntam la tot pentru a primi binecuvantarea speciala din partea lui Dumnezeu? Suntem gata sa scoatem din inima noastra dorinta pentru lucrurile pamantesti si sa il primim pe Hristos? Suntem gata sa castigam tot avandu-l pe Hristos in inima chiar daca am pierde averea, sanatatea sau puterea? Suntem gata sa ne uitam la binecuvantarile ceresti chiar daca exista riscul sa pierdem binecuvantarile materiale?